Herfst in jouw tuin.
Herfst, wat een mooi tuinseizoen is het toch. Verkleuring van blad, paddenstoelen, bessen en herfstgeur... Hoe zit het met de herfst in je tuin? Waarom verkleuren de bladeren en waarom sterven sommige planten af? En wat doe je in de tuin in het najaar?
Verkleuren en vallen van blad.
In het najaar krijgen de bladeren steeds minder zon dus minder licht en warmte. Hierdoor neemt de productie van bladgroenkleurstoffen af. Bij afbraak van deze stoffen treedt bladverkleuring op. Een kurkachtige stof zorgt er daarna voor dat het blad wordt afgesloten van de tak en vervolgens makkelijk loslaat.
Nederland heeft een gematigd klimaat met in de winter kans op vorst. De meeste bomen zorgen dat ze hun blad kwijtraken. Tijdens vorst vindt er namelijk geen watertransport meer plaats, de boom heeft het schaarse vocht puur voor zichzelf nodig, om niet te overlijden. Bij een zeer droge zomer zie je dit verschijnsel dan ook eerder gebeuren. De bomen gaan 'ruien' om zichzelf tegen een vochttekort te beschermen.
En bladhoudende planten dan? Leden van de Coniferenfamilie zoals dennen, sparren, Thuja en Taxus hebben bladeren (naalden en schubben zijn ook bladeren) in een andere vorm en zijn op die manier verzekerd van een lage verdamping zodat de boom de winter goed doorstaat. Andere wintergroene heesters en bomen zijn voorzien van een andere bescherming zoals dik stug blad of een waslaag. Bij de soorten die dit allemaal ontberen is het dus hopen op een zachte winter anders is de schade vaak aanzienlijk.
In de winter zijn de bomen dus in ruste en wie wil dat niet. Zeven maanden werken en dan vijf maanden vrij. De boom is dus niet zielig, maar lekker aan het bijkomen.
Het beste van deze tijd is wel dat je alles nu kan verplanten wat je niet goed op zijn of haar plaats vond staan. Met de kluit uitgraven: circa 35 cm in doorsnede bij een kleine heester tot wel 60 cm bij een grote heester of kleine boom. Bij lichte gronden zoals zand- en zavelgronden blijft er vaak weinig kluit over en heb je alleen de wortels nog over. Geen nood: gewoon verplanten, boompalen (indien nodig) erbij en de boom zal van het voorjaar weer uitlopen en heeft in vergelijking tot een broer met kluit slechts een kleine achterstand opgelopen.
Het najaar is dus eigenlijk de periode van mogelijkheden. We hebben veel video’s over de herfst. Hier is de link:
Huh? Voeden in de herfst, waarom?
We hebben sinds kort een nieuwe voeding in onze shop. Najaarsvoeding. Voeding voor in de herfst. Gelukkig zijn onze klanten en kijkers kritisch en vragen me terecht.. "Najaarsvoeding? Hoezo?"
Uitleg.
Het is voor mij ook een kwestie van voortschrijdend inzicht. Ik ga het uitleggen.
Zolang het boven de 7 graden Celsius is, groeien je gazon en je groenblijvers gestaag door. Ook het bodemleven in je tuin gaat niet in winterslaap. Daar wonen allerlei microben, wormen en andere wezentjes.
Bodemleven.
Omdat het bodemleven gewoon door bodemleeft, heeft het organische stoffen en voeding nodig. Geen voeding betekent dat je bodem wat verarmt en dat wil je niet. Het bodemleven is namelijk superbelangrijk voor je tuin. Een goede, gezonde bodem is eigenlijk het immuunsysteem van je tuin.
Onze najaarsvoeding bevat een lagere hoeveelheid voedingsstoffen dan gewone voeding, van opjagen is daarom geen sprake. Bovendien zitten er belangrijke sporenelementen in die ervoor zorgen dat je gazon en je groenblijvers groen blijven en niet vergelen. Dus: groenblijvers en geen geelworders. Er is een reden voor de naam.
Verder zit er wat meer kali in onze najaarsvoeding, dat is voor het afharden van je planten belangrijk. Dit afharden betekent dat je planten, bomen en struiken beter bestand zijn tegen vorst. Dan zit er nog een snufje ijzer in het najaarsvoedingsrecept (mooi scrabblewoord), zodat mosvorming wordt tegengegaan.
Na onze relatief flink warme en droge zomer hebben de wortels van veel planten het zwaar. Ook daarom is najaarsvoeding een goed idee. Straks, in het voorjaar, is je tuin zonder winterdepressie door de donkere dagen heen gekomen. Het leven kan zo makkelijk zijn.
Oja, en nog even over ‘opjagen’.. Onze voedingen zijn geen opjagers. Wij hebben zen-voeding. Geen stress, lekker rustig groeien en bloeien is voor iedereen beter.
Gebruik.
Hoe gebruik je deze voeding, vergeet ik bijna..
- Strooi em niet te dik, nergens voor nodig. Van oktober tot en met januari.
- Gebruik de voeding niet bij vorst en ook niet strooien op nat gazon, dan krijg je klonten.
- Niet voor je zuurminners, maar verder voor alles en iedereen in je tuin. Dus ook voor je moestuin of kruidenbakjes.
- En kalk, kan er gewoon bij.
Succes! Jurgen.